Vain kilometrin päästä Kemijärven keskustan alueelta Rovaniemeen päin mentäessä löytyy eräs ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka. Kyseessä on nimittäin Kemijärven kotiseutumuseo, joka on etenkin ensikertalaiselle erinomaisen vaikuttava kokemus. Vain viiden euron pääsymaksun hinnalla aikuiset pääsevät tutustumaan seudun historiaan ainutlaatuisella tavalla. Myös lapsille Kemijärven kotiseutumuseossa riittää katsottavaa ja heille pääsylippu maksaa vain euron. Kemijärven kotiseutumuseo on saavutettavissa myös silloin, jos käytössä ei ole autoa. Museoalue sijaitsee nimittäin vain 500 metrin päässä Kemijärven rautatieasemasta.

Tämän museon pääasiallinen aihe on elämä Kemijärven ja yleisestikin Suomen alueella talonpoikana. Museossa pääsee tutustumaan 1700- ja 1800-luvun vaihteessa eläneiden talonpoikien elämään ja kaikkeen, mitä se yleensä piti sisällään. Ajat ovat muuttuneet valtavasti noista ajoista, joten Kemijärven kotiseutumuseo on todellinen elämys monelle sellaiselle, joka on varttunut viime vuosikymmenien aikana. Vielä muutama sata vuotta sitten yleisimmät elinkeinot olivat aivan erilaisia kuin mitä ne ovat nyt, mutta tämän kotiseutumuseon avulla historia ei pääse unohtumaan, vaan siitä on mahdollista oppia.

Kemijärven kotiseutumuseo saattaa yllättää sellaiset, jotka eivät ole vastaavan kaltaisissa museoissa aiemmin käyneet. Museo on nimittäin varsin kokonaisvaltainen paketti, joka kuvastaa 1700-lukulaista talonpoikaiselämää erehdyttävän aidosti. Museoalue pitää sisällään useita eri osioita, joissa vanhanajan elämä herää eloon upealla tavalla. Kemijärven kotiseutumuseon kohokohta on monen mielestä sen päärakennus, joka on ulkoisesti todella näyttävä, mutta jonka sisälläkin on aistittavissa vanha ja arvokas tunnelma. Lisäksi museoalueelta löytyy runsain mitoin pieniä ja suuria aittoja, suloinen pajarakennus, vanha kunnon savusauna, navetta sekä hevostalli, joissa ennen vanhaan eläimiä pidettiin.

Kemijärven kotiseutumuseo on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja arvokas paikka, jossa käyminen kannattaa pidemmänkin matkan takaa. Talvella museo on avoinna vain sopimuksen mukaan, mutta kesällä kun säätkin ovat suotuisammat, voi museoon käydä tutustumassa maanantaista lauantaihin. Museo on auki kesäaikaan klo 10-16, joten siellä voi viettää vaikka koko kesäpäivän vanhanajan tunnelmasta nauttien ja seudun historiasta uusia asioita oppien. Mikäli Kemijärven kotiseutumuseo on toistaiseksi vielä jäänyt käymättä, kannattaa tämä virhe paikata mitä pikimmiten – kenties jo ensi kesänä?